|
Український форум Музика, література, культура, подорожі, політика, життя українців в Україні та за кордоном
|
| Попередня тема :: Наступна тема |
| Автор |
Повідомлення |
ntis Срібний Учасник

|
Написане: неділя серпня 05, 2007 21:51 Тема повідомлення: Видатні письменники |
|
|
Особисто я зараз вчуся, і мені дуже цікаво знати про письменників та поетів хоч трохи більше, ніж про це написано в учбовій літературі.
Дійсно, я могла б ритися у енциклопедіях, знаходячи цікаві факти, або специфічний вигляд біографій(у таблицях, схемах).
Але прочитання часто потребує багато часу, а я пропоную створити місце на цьому форумі, де учасники могли б дискутувати з питань літератури або читати про життєві шляхи видатних творців.
Ось біографія Лесі Українки:
http://ukrfoto.net/people_29.html |
|
| Догори |
|
 |
Gem Срібний Учасник

|
Написане: неділя серпня 05, 2007 23:06 Тема повідомлення: |
|
|
Ви знайомі з компаративістикою?
Як на мене, дуже цікава і потрібна наука, особисто в мене залишила класні враження.
Тут справді є над чим замислитися!
Наприклад, не просто прочитати твір Лесі Українки, скажімо, "Камінний господар", а простежити розвиток теми донжуанства в світовій літературі, або й не так масштабно, проаналізувати, як письменники різних епох осмислювали образ Дона Жуана, що в нього вкладали.
А найцікавіше докопатись до самих витоків і подивитись, звідки ж все-таки почався "Дон Хуан"
Нарешті, порівняйте прототипа з образом, створеним письменниками, поетами в 20 столітті.
Про нього писали Тірсо де Моліна, Мольєр, да Понте, Моцарт, Байрон, Пушкін, Граббе, Меріме, Шоу, О. Толстой, Гумильов, Мюссе, Дюма-батько, Фріш - і це не повний список  |
|
| Догори |
|
 |
ntis Срібний Учасник

|
Написане: неділя серпня 05, 2007 23:48 Тема повідомлення: |
|
|
До цього часу я не знала, що це таке(компаративістика).
А для тих, хто не знає й зараз, скажу цитату з одного довідника:
"Компаративістика (порівняльно-історичний метод) (від латинського – порівнюю) розвивалася впродовж усього XIX cт. (згодом – у XX-му) під впливом філософії позитивізму. Вона передбачає порівняльне вивчення фольклору, національних літератур, процесів їх взаємозв'язку, взаємодії, взаємовпливів на основі порівняльно-історичного підходу. Велике значення для розвитку компаративістики мали праці Т. Бенфея (1809–1881) та О. Веселовського (1838–1906). В Україні засади компаративістики використовували М. Драгоманов, М. Дашкевич, І. Франко, згодом, у XX ст.,– Г. Вервес, Д. Наливайко, Р. Гром'як та ін." |
|
| Догори |
|
 |
Gem Срібний Учасник

|
Написане: понеділок серпня 06, 2007 22:01 Тема повідомлення: |
|
|
Пригадую, читали ми казки братів Грімм (в оригіналі, то був просто жах ), а потім їх переклади російською та українською мовами.
Ніхто не очікував, що німецькі казочки, спрямовані на маленьких дітей, настільки жорстокі й реалістичні...
Ми звикли до нашої доброї Попелюшки, яка всім в кінці казки вибачила їх кривди...
А от в німецькому оригіналі ...
Прилетіли голубочки і виклювали мачусі та сестрам очі...
І це в деталях...
Хто сумнівається, можете перевірити
Ось так навіть на прикладі казок простежується традиція виховання дітей в різни х країнах... |
|
| Догори |
|
 |
ntis Срібний Учасник

|
Написане: понеділок серпня 06, 2007 22:32 Тема повідомлення: |
|
|
Ото жах! Я й не знала, що в оригіналі казки такі...
А багато казок читали? І чи тільки на казках братів Грімм можемо побачити приклад компаративістики? |
|
| Догори |
|
 |
Gem Срібний Учасник

|
Написане: вівторок серпня 07, 2007 15:37 Тема повідомлення: |
|
|
Звичайно не тільки!
І це не зовсім приклад компаративістики
Це приклад адаптації перекладів в різних культурах, не знаю, як ще правильніше виразити думку...
Мабуть, не туди я просто цей комент засунула
Пригадую, йшлося про важливість перекладу, та в іншому підфорумі
А компаративістика має справу з різними текстами, але щось обов'язково є спільним.
А переклади одного текста все ж не різні тексти (хоча часом здається, що таки різні ) |
|
| Догори |
|
 |
ntis Срібний Учасник

|
Написане: вівторок вересня 18, 2007 22:01 Тема повідомлення: |
|
|
Тааак!
Взагалі, переклад - дуже корисна штука!Допомагає не тільки покращити знання іноземки, а й уяву розвинути _________________ Все буде добре!
 |
|
| Догори |
|
 |
ntis Срібний Учасник

|
Написане: вівторок вересня 18, 2007 22:02 Тема повідомлення: |
|
|
Тааак!
Взагалі, переклад - дуже корисна штука!Допомагає не тільки покращити знання іноземки, а й уяву розвинути _________________ Все буде добре!
 |
|
| Догори |
|
 |
ntis Срібний Учасник

|
Написане: вівторок вересня 18, 2007 22:04 Тема повідомлення: |
|
|
А як знищити повідомлення?
От я 2 рази написала одне і теж, що мені робить.
В принципі ,в горі є "кнопка" редагувати/знищити...але як саме знищити?? _________________ Все буде добре!
 |
|
| Догори |
|
 |
From Mars Учасник

|
Написане: неділя грудня 07, 2008 23:03 Тема повідомлення: |
|
|
Справді, трапляються дуже багато цікавих фактів про письменників, яких не друкують в пересічних біографіях. Я, наприклад, писала дослідницьку роботу по Миколі Гоголю...деякі моменти його життя просто вразили. Це була дуже незвичайна людина, майже псих, що страждала тафофобією (боязнь бути похованим заживо) Стверджують, що коли, готуючись переховати прах письменника, труну з його останками розкрили, то виявили, що він лежить... на боці. Цілком можливо, що Гоголя поховали живим, коли він був у стані летаргічного сну. _________________ Sometimes I feel like talking to myself. And you? |
|
| Догори |
|
 |
Filologka Гість

|
Написане: четвер вересня 17, 2009 21:44 Тема повідомлення: |
|
|
| Так,дійсно,дуже багато цікавого і, на жаль, невідомого можна знайти...особисто я дуже багато цікавого відкрила для себе з біографії Лесі Українки,читаючи її листи. |
|
| Догори |
|
 |
|
|
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі Ви не можете голосувати у цьому форумі You can attach files in this forum You can download files in this forum
|
|